Človek#žival

Vitrina cetrtletja

UL ALUO je v sklopu projekta Evropska noc raziskovalcev – Humanistika, to si ti! in v sodelovanju s Svetom za umetnost Univerze v Ljubljani pripravil razstavo Clovek # žival, ki je na ogled od petka, 2. 9. 2022 v Prirodoslovnem muzeju Slovenije

Razstava je bila na ogled do 12. 12. 2022.

Razstava povezuje študentke in študente razlicnih študijskih smeri UL ALUO. Ustvarjali so na temo antropocentrizma, genetike, robotike in novih interakcijah med clovekom in živaljo, ki jih te znanosti omogocajo. Izbira materiala, tehnike in koncepta razstavljenih samostojnih ali skupinskih del je bila prepušcena ustvarjalkam in ustvarjalcem.

Projekt Clovek # žival je spodbujal k novim nacinom ustvarjanja in razmišljanja o temah telesnosti, zaznavanja, zavedanja, instinktivnosti in etike v odnosu do živali; predstavil bo tudi pomen umetnosti pri naslavljanju tematike. Na razstavi v Prirodoslovnem muzeju Slovenije bodo umetniška dela, nastala v okviru projekta, predstavljena kot enotna kompozicija. Vec podatkov o posameznih delih v priponki na dnu.

Sodelujoci študentke in študenti: Tim Topic, Jan Kranjec (Graficno oblikovanje); Amadeja Gvendolina Završnik, Jon Kušar (Ilustracija); Domen Hitrec, Mori Sikora, Sara Skenderija, Mark Šircel, Liza Jutra Norcic, Gal Tic, Klara Macek (Slikarstvo); Rilind Beqolli, Miha Livk (Industrijsko oblikovanje); Jera Dacar, Meta Mramor (Unikatno oblikovanje); Stela Primc, Vesna Markic (Kiparstvo)

Mentorica: prof. dr. Uršula Berlot Pompe
Somentor: Tim Prezelj

 

Spremno besedilo

Znak # (hashtag/lojtra), ki obicajno na spletnih omrežjih zaznamuje digitalno povezane vsebine, se v naslovu umetniško raziskovalnega projekta Clovek # žival pojavlja kot vizualni znak, ki v sestavi dveh horizontal in križajocih vertikal graficno izraža presecišce ali precenje nasprotij. Nasprotja med clovekom in živaljo so v okviru te razstave mišljena kot dvoumnosti, ki se nanašajo predvsem na nas, ljudi, ki do živali nenehno vzpostavljamo kontradiktorna razmerja. Živali empaticno negujemo in antropomorfiramo, ko jih vzgajamo kot hišne ljubljencke, obenem pa se do njih obnašamo izkorišcevalsko in barbarsko, ko nam služijo v živilski in tekstilni industriji, v biotehnoloških in genetskih eksperimentih. Obcudujemo njihovo necloveško inteligentnost in jih hkrati zlahka brezcutno eliminiramo, ko predstavljajo oviro našim utilitarnim in tehnološko progresivnim ciljem. Dela študentov ALUO v okviru projekta Clovek # žival predstavljajo sodobne umetniške refleksije na temo živalskosti v odnosu do cloveške telesnosti ali duševnosti in v razlicnih medijih izražajo metaforicne, poeticne, simbolne, (bio)tehnološke ali groteskne vidike tega kompleksnega in ambivalentnega razmerja.

Uršula Berlot Pompe


Prijavite se na e-novice