Odpiralni čas

Fotografija: Ciril Mlinar Cic

 

Od 1. maja do 30. septembra
vsak dan od 8.30 do 18.30

S Planinskim vestnikom do brezplačne vstopnice

za Alpski botanični vrt Juliana v Trenti

Prinesite JUNIJSKI izvod, v katerem je predvidena štampiljka planike!


V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in s Planinskim vestnikom
Ob 120-letnici zavarovanja planike in 90-letnici Alpskega botaničnega vrta Juliana smo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije izdali štampiljko s planiko. Posamezniku, ki junijsko številko Planinskega vestnika prinese v Juliano  in na označeno mesto odtisne našo štampiljko z motivom planike, omogočamo brezplačen vstop v Alpski botanični vrt Juliana v Trenti. Planinski vestnik, najstarejša še izhajajoča slovenska revija, je 120. obletnico praznoval leta 2015.


Planika je postala zelo popularna v 19. stoletju, ko je v Alpah prišlo do razcveta planinstva in je rastlina veljala za simbol Alp. Vsak, ki je šel v gore, je nazaj prinesel planiko kot spominek, s tem pa je izkazal tudi svoj pogum. Predvsem moški so jo radi prinašali svojim izvoljenkam kot dokaz ljubezni. Poleg tega so ljudje planike nabirali in jih prodajali turistom. Za zavarovanje planike so bili najbolj zaslužni planinci, ki so opazili, da rastlina postaja vse bolj redka. Tako je bila pred 120 leti, 24. maja leta 1896, planika pri nas najprej zavarovana na Goriškem. Čez dve leti so planiko na predlog Slovenskega planinskega društva skupaj z Blagajevim volčinom zavarovali tudi na Kranjskem, še istega leta pa tudi na Štajerskem.

Kljub nizki nadmorski višine Juliane, planika uspeva tudi v vrtu. Po navadi cveti že sredi junija in v juliju, zato pridite in si jo oglejte.


Planika (Leontopodium alpinum). Fotografija: Špela Novak.