Za vrtce in šole

Alpski botanični vrt Juliana v Trenti je dislocirana enota Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Muzej za vrt neprekinjeno skrbi od leta 1962. Juliana je najstarejši alpski botanični vrt v naravnem okolju na slovenskem ozemlju, od leta 1951 je tudi zavarovana. V vrtu uspeva približno 600 vrst alpskih, predalpskih in kraških rastlin. Med njimi tudi endemične, zelo redke in zavarovane rastline.

Vstopnina: za predšolske otroke brezplačno, za učence, dijake, študente in upokojence 2,00 EUR/osebo, za odrasle 3,00 EUR/osebo in za družine 6,00 EUR.

PONUDBA ZA VRTCE

POIŠČIMO ZAKLAD! Ogled botaničnega vrta pod strokovnim vodstvom, kjer otroci spoznajo nekaj zgodb o rastlinah, pokažemo pa predvsem tiste, ki imajo prijetno dišeče cvetove, mehke ali bodičaste liste ter opozorimo na rastline s strupenimi plodovi. Skozi vrt otroke vodi škrat Cojzek, ki je po vrtu skril pisma. Ta otrokom pokažejo pot do skritega zaklada.   

Trajanje: 45 minut.

Vstopnina: brezplačn

PONUDBA ZA OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE

Ogled botaničnega vrta pod strokovnim vodstvom, kjer skupinam predstavimo vrt in njegov pomen. Ogledamo si tudi nekaj zanimivih rastlin ter opozorimo predvsem na redke in zavarovane vrste.

Trajanje: 45 minut.

Vstopnina: 2,00 EUR/osebo, spremljevalci imajo vstop brezplačen

DELAVNICE

Nudimo vam tudi delavnice z uporabo interaktivnih določevalnih ključev in delavnice na temo morfologije, sistematike ali ekologije rastlin. Za lažje delo lahko pripravimo delovne liste, ki otroke vodijo skozi delavnico. Možne so tudi različne kombinacije delavnic.

-     KAKO PA JE TEBI IME? Delavnica z določevalnimi ključi: učencem najprej razložimo, kaj sploh so določevalni ključi in razložimo pojme v zgradbi rastlin, ki so pomembni pri določanju. Skupaj določimo eno rastlino, nato otroci samostojno določajo rastline, ki jih predhodno označimo.

-     VSAK IMA SVOJO NALOGO Delavnica s poudarkom na morfologiji rastlin: na primerih spoznamo zgradbo rastlin in skupaj ugotovimo, kaj so naloge rastlinskih organov. Ogledamo si različne cvetove in poimenujemo njihove dele. Na koncu poiščemo posebnosti v zgradbi nekaterih vrst. 

-     TUDI RASTLINE IMAJO IME IN PRIIMEK 

Delavnica s poudarkom na sistematiki: najprej na primeru razložimo razlike med eno- in dvokaličnicami. Nato naštejemo druge sistematske kategorije in si na primerih pogledamo značilnosti nekaj rastlinskih družin. Razložimo, kako so vrste poimenovane.

  • MAJHNA IN KOSMATA

Delavnica s poudarkom na ekologiji rastlin: otroci spoznajo različna življenjska okolja (ekosisteme) in višinske pasove: montanski gozd, ruševje, sestoji visokih steblik, alpski travniki, melišča, skalne razpoke. Pogledamo si, kako so rastline prilagojene na razmere visoko v gorah in jih primerjamo s prilagoditvami kraških rastlin.  

Trajanje delavnice:  45 minut

Vstopnina: 2,00 EUR/osebo, spremljevalci imajo vstop brezplačen

INFORMACIJE IN NAJAVA SKUPIN

pisarna: (01) 241 09 40 (od 8. do 14. ure), uprava@pms-lj.si

Najava skupin in informacije: Špela Pungaršek: (01) 241 09 66, spungarsek@pms-lj.si ali uprava@pms-lj.si 

Vrt je odprt vsak dan od 1. maja do 30. septembra (od 8.30 do 18.30)

Več o vrtu 

Prijavite se na e-novice