Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Glasba habsburškega razsvetljenstva

Muzejska ulica 1, Ljubljana, 14. 11. 2019 _global/time/from 18:00 _global/time/to 19:00
Doba habsburškega razsvetljenstva pod Marijo Terezijo in Jožefom II. ni spodbujala le razvoja znanosti, pač pa je prišlo tudi do razcveta v glasbeni umetnosti, ki so jo habsburški monarhi zelo cenili. Tako so nastala vrhunska glasbena dela skladateljev, ki so bili povezani z dunajskim dvorom ali so mu bili blizu, kot so bili Joseph Haydn, Antonio Salieri in Wolfgang Amadeus Mozart, leto 2019 pa je posebno tudi zaradi 300-letnice rojstva skladatelja Leopolda Mozarta (1719–1787). Glasbeni naboj habsburškega razsvetljenstva bomo podoživeli na koncertno obarvanem dogodku, ki mu bo sledilo še odprtje razstave o dveh velikih naravoslovcih razsvetljenske dobe, Joannesu A. Scopoliju in Žigi Zoisu.
Izvedba: dijaki in nekdanji dijaki Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana; povezujeta prof. Edita Garčevič Koželj, Konzervatorij za glasbo in balet Ljubljana, in doc. dr. Al Vrezec, Prirodoslovni muzej Slovenije