Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Osemdeset let neveljskega mamuta

Muzejska ulica 1, Ljubljana, 18. 1. 2018 _global/time/from 18:00 _global/time/to 19:00

PREDAVANJE iz cikla 80-LETNICA ODKRITJA NEVELJSKEGA MAMUTA

Letos mineva osemdeset let od odkritja ostankov mamuta pri Nevljah, in prav je, da ga ponovno malo obudimo iz muzejskih depojev. Neveljski mamut s svojim okostjem zagotovo zbuja pozornost med običajnimi paleontološkimi najdbami, kar se je pokazalo že takoj po odkritju. Njegovo izkopavanje je bilo polno doživetij in neprestanega boja za kosti, nastale pa so celo hude osebne zamere. Za samo izkopavanje, zaščito in postavitev okostja v muzeju je bilo potrebno večletno delo, ki so ga dokončno zaključili šele pred desetletji, ko je bila izdelana replika okostja. Na predavanju se bomo sprehodili skozi vsa omenjena obdobja, od tistih čudnih »štorov« do današnjega glavnega eksponata v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Predava: mag. Matija Križnar, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana

  • Ko so marca 1938 pri regulaciji potoka Nevljica naleteli na kosti, si niso niti predstavljali, da so odkopali eno največjih paleontoloških zakladov v Sloveniji. Fotografija: Arhiv Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Matjaž Učakar.
    Ko so marca 1938 pri regulaciji potoka Nevljica naleteli na kosti, si niso niti predstavljali, da so odkopali eno največjih paleontoloških zakladov v Sloveniji. Fotografija: Arhiv Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Matjaž Učakar.