Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Ročno klesanje kamna

Muzejska ulica 1, Ljubljana, 14. 11. 2015 _global/time/from 14:00 _global/time/to 17:30

Delavnica ob razstavi SVETLOBA, UJETA V KAMEN
Na delavnici bodo udeleženci spoznali osnovne principe ročne obdelave kamna, od tradicionalnih tehnik do uporabe sodobnega ročnega  kamnoseškega orodja. Mentorji jim bodo predstavili nekaj osnovnih lastnosti kamnin, ki jih mora upoštevati vsak, ki oblikuje kamen, pri tem pa poudarili lastnosti, lepote in pasti našega kraškega apnenca. Udeleženci bodo spoznali tudi nekatere oblikovalske principe, ki so prevladovali v preteklosti in spremembe, ki so nastale kot posledica vpeljave novih oblikovalskih nazorov in tehnologij. 

Po nazornih prikazih se bodo udeleženci delavnice po najboljših močeh preizkusili v klesanju enostavnejšega motiva ali napisa v kamnu, pri tem pa se bodo seznanili tudi z različnimi oblikami končne obdelave robov in površin izdelka. Udeležencem bomo pripravili zadostno količino likovnih predlog, želeno pa je, da s seboj prinesejo svojo likovno predlogo, ki jo bodo na delavnici preklesali  v kamen.
Vodi: Damjan Švara
Brezplačna delavnica ob nakupu muzejske vstopnice.

Razstava pripoveduje o svetlobi, svetu kristalov, mineralov in draguljev. Spoznali boste, kaj je svetloba, kateri so naravni viri svetlobe, kaj so umetna svetila ter kako vidimo ljudje in nekatere živali. Na razstavi boste našli odgovore na vprašanja - zakaj se lomi svetloba, kateri minerali so pomembni kot pigmenti, kaj cenimo pri draguljih, ali so v Sloveniji diamanti. Razstavo spremlja veliko praktičnih preizkusov in predstavitev. Tako se boste lahko preizkusili v izpiranju zlata; videli, kako se brusijo dragulji in ročno klešejo črke v kamen.  Lahko boste tudi potipali kopijo Zoisovega diamanta. Ta bo namreč po skoraj 100 letih ponovno javno razstavljen.  V ultravijolični  svetlobi boste videli žareti minerale, kristale, dragulje in fosile v vseh mavričnih barvah. Za gotovo vas bo razveselil tudi unikaten nakit priznanih slovenskih in tudi tujih zlatarjev ter oblikovalcev. In še marsikaj več .

Vodja razstavnega projekta: dr. Miha Jeršek

Razstava Svetloba, ujeta v kamen bo na ogled od 16. 10. do 15. 11. 2015 v atriju muzejske zgradbe. Vsebinski del razstave (Svetloba v kristalih in Zoisovi dragulji) pa bo na ogled v Prirodoslovnem muzeju Slovenije do 15. 4. 2016.

Več o razstavi na naši spletni strani