Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Le kaj se tako sveti na briljantih?

Muzejska ulica 1, Ljubljana, 14. 11. 2015 _global/time/from 11:00 _global/time/to 12:30

Briljantni prstani in ostali nakit iz dragih kamnov pritegnejo pozornost, ker se tako zelo bleščijo. To pa ne zato, ker bi bili na baterijo in bi sami oddajali zapeljivo svetlobo. Izvedeli bomo zakaj in kako jih zbrusijo izkušeni mojstri, da odbijajo toliko svetlobe. Ob tem se bomo pozabavali s slikanjem vzorcev ploskev zbrušenih briljantov na prodnike. Delavnica je primerna za otroke starejše od 5 let.
Delavnico vodita Katarina Fuchs in mag. Maja Plaskan.

Do zasedbe prostih mest - predprodaja vstopnic na blagajni muzeja in v naši spletni trgovini 

Prireditev ob razstavi SVETLOBA, UJETA V KAMEN

Razstava pripoveduje o svetlobi, svetu kristalov, mineralov in draguljev. Spoznali boste, kaj je svetloba, kateri so naravni viri svetlobe, kaj so umetna svetila ter kako vidimo ljudje in nekatere živali. Na razstavi boste našli odgovore na vprašanja - zakaj se lomi svetloba, kateri minerali so pomembni kot pigmenti, kaj cenimo pri draguljih, ali so v Sloveniji diamanti. Razstavo spremlja veliko praktičnih preizkusov in predstavitev. Tako se boste lahko preizkusili v izpiranju zlata; videli, kako se brusijo dragulji in ročno klešejo črke v kamen.  Lahko boste tudi potipali kopijo Zoisovega diamanta. Ta bo namreč po skoraj 100 letih ponovno javno razstavljen.  V ultravijolični  svetlobi boste videli žareti minerale, kristale, dragulje in fosile v vseh mavričnih barvah. Za gotovo vas bo razveselil tudi unikaten nakit priznanih slovenskih in tudi tujih zlatarjev ter oblikovalcev. In še marsikaj več .

Vodja razstavnega projekta: dr. Miha Jeršek

Razstava Svetloba, ujeta v kamen bo na ogled od 16. 10. do 15. 11. 2015 v atriju muzejske zgradbe. Vsebinski del razstave (Svetloba v kristalih in Zoisovi dragulji) pa bo na ogled v Prirodoslovnem muzeju Slovenije do 15. 4. 2016.

Več o razstavi na naši spletni strani