Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Lov na pohorski diamant

Muzejska ulica 1, Ljubljana, 5. 11. 2015 _global/time/from 18:00 _global/time/to 19:00

Diamant, eleganten dragulj, ki vdelan v lep kos nakita nagajivo siplje mavrico barv po prostoru, vsakomur vsaj za nekaj hipov ukrade pogled, vsaj za toliko, da upraviči svoje poimenovanje za »nepremagljivega«. Diamanti že od nekdaj burijo človeško domišljijo in radovednost, zato smo se do danes o njih veliko naučili. Vemo, da so za nastanek diamantov potrebni posebni pogoji, ki omogočijo oblikovanje zahtevne in edinstvene kristalne strukture, ki jih odlikuje. Takšni pogoji na Zemlji niso pogosto izpolnjeni, zato so tudi diamanti izjemno redki in toliko bolj dragoceni. Pa vendar jih lahko najdemo tudi na Pohorju! Vljudno vabljeni, da se nam pridružite pri lovu na pohorski diamant!
Predava: doc. dr. Mirjam Vrabec

Vstop je prost!

Predavanje ob razstavi SVETLOBA, UJETA V KAMEN

Razstava pripoveduje o svetlobi, svetu kristalov, mineralov in draguljev. Spoznali boste, kaj je svetloba, kateri so naravni viri svetlobe, kaj so umetna svetila ter kako vidimo ljudje in nekatere živali. Na razstavi boste našli odgovore na vprašanja - zakaj se lomi svetloba, kateri minerali so pomembni kot pigmenti, kaj cenimo pri draguljih, ali so v Sloveniji diamanti. Razstavo spremlja veliko praktičnih preizkusov in predstavitev. Tako se boste lahko preizkusili v izpiranju zlata; videli, kako se brusijo dragulji in ročno klešejo črke v kamen.  Lahko boste tudi potipali kopijo Zoisovega diamanta. Ta bo namreč po skoraj 100 letih ponovno javno razstavljen.  V ultravijolični  svetlobi boste videli žareti minerale, kristale, dragulje in fosile v vseh mavričnih barvah. Za gotovo vas bo razveselil tudi unikaten nakit priznanih slovenskih in tudi tujih zlatarjev ter oblikovalcev. In še marsikaj več .

Vodja razstavnega projekta: dr. Miha Jeršek

Razstava Svetloba, ujeta v kamen bo na ogled od 16. 10. do 15. 11. 2015 v atriju muzejske zgradbe. Vsebinski del razstave (Svetloba v kristalih in Zoisovi dragulji) pa bo na ogled v Prirodoslovnem muzeju Slovenije do 15. 4. 2016.

Več o razstavi na naši spletni strani