Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Moj dragi kamen - lojevec

Muzejska ulica 1, Ljubljana, 31. 10. 2015 _global/time/from 16:30 _global/time/to 18:00

Že naši predniki so občudovali lepe in trde kamne. Iz njih so izdelovali praktične pripomočke kot je orodje in okrasne stvari kot so razni kipi ali nakit. Spoznali bomo kateri kamni in minerali so najbolj zanimivi ter lastnosti, zaradi katerih jih še danes cenimo. Lotili se bomo oblikovanja iz minerala lojevca, saj je eden izmed najmehkejših mineralov.Delavnico vodita Katarina Fuchs in mag. Maja Plaskan.
Do zasedbe prostih mest - predprodaja vstopnic na blagajni muzeja in v naši spletni trgovini 

Prireditev ob razstavi SVETLOBA, UJETA V KAMEN
Razstava pripoveduje o svetlobi, svetu kristalov, mineralov in draguljev. Spoznali boste, kaj je svetloba, kateri so naravni viri svetlobe, kaj so umetna svetila ter kako vidimo ljudje in nekatere živali. Na razstavi boste našli odgovore na vprašanja - zakaj se lomi svetloba, kateri minerali so pomembni kot pigmenti, kaj cenimo pri draguljih, ali so v Sloveniji diamanti. Razstavo spremlja veliko praktičnih preizkusov in predstavitev. Tako se boste lahko preizkusili v izpiranju zlata; videli, kako se brusijo dragulji in ročno klešejo črke v kamen.  Lahko boste tudi potipali kopijo Zoisovega diamanta. Ta bo namreč po skoraj 100 letih ponovno javno razstavljen.  V ultravijolični  svetlobi boste videli žareti minerale, kristale, dragulje in fosile v vseh mavričnih barvah. Za gotovo vas bo razveselil tudi unikaten nakit priznanih slovenskih in tudi tujih zlatarjev ter oblikovalcev. In še marsikaj več .

Vodja razstavnega projekta: dr. Miha Jeršek

Razstava Svetloba, ujeta v kamen bo na ogled od 16. 10. do 15. 11. 2015 v atriju muzejske zgradbe. Vsebinski del razstave (Svetloba v kristalih in Zoisovi dragulji) pa bo na ogled v Prirodoslovnem muzeju Slovenije do 15. 4. 2016.

Več o razstavi na naši spletni strani