Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Kozmološka mreža - zaradi bolezni predavanje odpade

7. 5. 2015

Cikel predavanj SPREHOD SKOZI VESOLJE v letu svetlobe 2015

Cikel poljudnih predavanj je namenjen odkrivanju svetlobe iz vesolja. Na šestih mesečnih predavanjih boste poslušali priznane slovenske strokovnjake in raziskovalce, ki vam bodo razgalili pogled na zanimive svetlobne pojave in vas popeljali do najtemnejših kotičkov vesolja. Predavanja potekajo od januarja do junija vsak prvi primerni četrtek v mesecu ob 18. uri v prostorih Prirodoslovnega muzeja Slovenije (Prešernova 20, Ljubljana).

Soorganizator predavanj je Portal v vesolje (www.portalvvesolje.si).

Vstop je prost.

Kozmološka mreža

Četrtek, 7. 5. 2015, ob 18. uri

Astronomi opazujejo galaksije na nebu v vidnem delu spektra, iz infrardečih spektrov galaksij pa sklepajo o njihovi oddaljenosti. Razporeditev galaksij in gravitacijsko lečenje sta najbolj direktna načina opazovanja kozmološke mreže. Predavanje bo obrazložilo nastanek in opazovanje največjih struktur temne snovi v vesolju ter njihov pomen pri odkrivanju narave vesolja.

Predava: dr. Katarina Markovič, ICG Portsmouth.

Simulacija kozmološke mreže (avtor: M. Viel)