Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Kako narediti radijski teleskop?

5. 3. 2015

Cikel predavanj SPREHOD SKOZI VESOLJE v letu svetlobe 2015

Cikel poljudnih predavanj je namenjen odkrivanju svetlobe iz vesolja. Na šestih mesečnih predavanjih boste poslušali priznane slovenske strokovnjake in raziskovalce, ki vam bodo razgalili pogled na zanimive svetlobne pojave in vas popeljali do najtemnejših kotičkov vesolja. Predavanja potekajo od januarja do junija vsak prvi primerni četrtek v mesecu ob 18. uri v prostorih Prirodoslovnega muzeja Slovenije (Prešernova 20, Ljubljana).

Soorganizator predavanja je Portal v vesolje (www.portalvvesolje.si).

Vstop je prost.

Kako narediti radijski teleskop?

Četrtek, 5. 3. 2015, ob 18. uri

Leta 1951 so astronomi uspeli prvič zaznati radijske valove, ki jih oddaja hladen vodik v Vesolju, in s temi meritvami pokazati, da ima naša galaksija spiralno strukturo. Danes, dobrih šestdeset let pozneje, je postala radijska tehnologija tako poceni in dostopna, da je mogoče z nekaj truda sestaviti svoj radijski teleskop in z njim ponoviti te zgodovinske meritve. Ogledali si bomo, kako so se takšnega projekta lotili pri astronomskem krožku Gimnazije Šentvid.

Predava: Andrej Lajovic, Astronomsko društvo Vega – Ljubljana.

Soorganizator predavanja je Portal v vesolje (www.portalvvesolje.si).

Parabolična antena na terasi Gimnazije Šentvid - Ljubljana.

Vir: AD Vega