Ne spreglejte!

Naše malo veliko morje

Čeprav majhno, je slovensko morje pomemben del naše naravne dediščine. Je del velikega svetovnega morja, s katerim smo ljudje neločljivo povezani. V njem je nastalo življenje, ki se je v milijonih let razbohotilo v neverjetni raznolikosti. 

Več

Odkrivanje oddaljenega vesolja

5. 2. 2015

Cikel predavanj SPREHOD SKOZI VESOLJE v letu svetlobe 2015

Cikel poljudnih predavanj je namenjen odkrivanju svetlobe iz vesolja. Na šestih mesečnih predavanjih boste poslušali priznane slovenske strokovnjake in raziskovalce, ki vam bodo razgalili pogled na zanimive svetlobne pojave in vas popeljali do najtemnejših kotičkov vesolja. Predavanja potekajo od januarja do junija vsak prvi primerni četrtek v mesecu ob 18. uri v prostorih Prirodoslovnega muzeja Slovenije (Prešernova 20, Ljubljana).

Soorganizator predavanja je Portal v vesolje (www.portalvvesolje.si).

Vstop je prost.

Odkrivanje oddaljenega vesolja

Četrtek, 5. 2. 2015, ob 18. uri

Leta 1995 je vesoljski teleskop Hubble prvič pokazal do kod lahko seže v vesoljsko preteklost. Po desetdnevnem snemanju istega predela neba je sestavil sliko iz več kot tristo posamičnih posnetkov v vidni svetlobi in našel približno 3000 oddaljenih galaksij. S svojim pogledom je segel v čas, ko je bilo vesolje staro le desetino današnje starosti. To je seveda le začetek zgodbe, v kateri bomo spoznali zakaj so pomembna opazovanja tudi v infrardeči svetlobi, katere posebne tehnike uporabljajo astronomi in zakaj so oddaljeni objekti v vesolju tako zanimivi!

Predava: dr. Dunja Fabjan, Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani.

Opis slike: Hubblovo globoko polje. Avtorstvo slike: Robert Williams in Hubble Deep Field Team (STScI) ter NASA.